Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ανακοινώνεις

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, πρωί

Μερικές χρήσιμες πρακτικές

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η πανδημία του Covid-19 μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες. Η καθημερινότητα των περισσότερων έχει αλλάξει και βασικά στοιχεία της κατάστασης που βιώνουμε είναι η αλλαγή, η αβεβαιότητα, η ανατροπή του φυσιολογικού και αναμενόμενου, η απώλεια (απώλεια είτε ζωής- υγείας, είτε καθημερινότητας - ρουτίνας, δουλειάς...)

Εμείς θα σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές και θα διευκρινίσουμε την ερμηνεία κάποιων όρων που ακούμε συχνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε.

Αρχικά, μια πρακτική αναθεώρησης που μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε και να ελέγξουμε το άγχος, το φόβο και την ανησυχία είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό του τι μπορούμε να ελέγξουμε και τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε εστιάζοντας στο πρώτο.



Μία άλλη χρήσιμη πρακτική είναι ο διαχωρισμός χώρων και ημερών. Προσπαθείτε όσο το δυνατόν να διατηρήσετε κάποιες από τις καθημερινές ρουτίνες (αλλάξτε ρούχα, μην είστε όλη μέρα με τις πιζάμες,  διατηρείστε τη ρουτίνα του πρωινού..). Αν είναι δυνατόν διαμορφώστε ένα συγκεκριμένο χώρο όπου θα συμμετέχουν τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση και θα δουλεύετε εσείς αν εργάζεστε από το σπίτι, διαφορετικό από το χώρο που θα περνάτε στον ελεύθερο σας χρόνο. Ακόμα, μην αφήσετε να είναι όλες οι μέρες ίδιες. Αν τα Σαββατοκύριακα σας είχατε έτσι κι αλλιώς διαφορετικές συνήθειες προ καραντίνας προσπαθείστε να τις διατηρήσετε ή να τις διαμορφώσετε σύμφωνα με τις τώρα συνθήκες ή υιοθετείστε μια άλλη ρουτίνα τα Σαββατοκύριακα (ξυπνήστε πιο αργά, ορίστε το Σάββατο π.χ. ως μία μέρα που θα παίζεται ένα παιχνίδι όλοι μαζί, ή θα βλέπετε ταινία…).

Μας έχει ζητηθεί να κρατάμε αποστάσεις και κοινωνική αποστασιοποίηση, ας μην αφήσουμε όμως αυτό να μας οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση που μπορεί να είναι καταστροφική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αν και από απόσταση, μπορούμε να επικοινωνούμε με τα άτομα του οικογενειακού και του φιλικού μας περιβάλλοντος με εναλλακτικούς τρόπους. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό με διάφορα μέσα, τηλέφωνο- βιντεοκλήσεις... Μπορούμε όμως να καταφύγουμε και σε πιο παραδοσιακά μέσα. Δείτε το σαν μια ευκαιρία για να μυήσουν οι μεγάλοι τους μικρούς στην χαρά της αλληλογραφίας. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσαν να γράψουν ένα γράμμα στον παππού ή την ξαδέρφη και τα μικρότερα να στείλουν κάρτες και ζωγραφιές. Έτσι θα βοηθήσουμε τα παιδιά να μην συνδέουν την επικοινωνία μόνο με μία οθόνη.

Τέλος, να θυμάστε πως δε χρειάζεται να είστε τέλειοι και το να νιώθετε και να εκφράζετε τους φόβους και τις ανησυχίες σας δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Για τα παιδιά σας είστε πρότυπα και αν το δουν από εσάς θα είναι πιο εύκολο να σας μιμηθούν. Δείξτε τα δικά σας συναισθήματα και ενθαρρύνεται τα να κάνουν το ίδιο. Ρωτήστε τα πως νιώθουν και συζητήστε για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραστούμε αυτά που νιώθουμε, να μιλήσουμε σε κάποιον που μας ακούει, και αντίστοιχα να τον ακούσουμε. “Μια στεναχώρια που μοιράζεται είναι μισή στεναχώρια” λέει ένα γνωμικό.

Γρηγοριάδου Μαρία-Κοινωνική λειτουργός

Χουντάλα Βασιλική-Ψυχολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου